EMDR

EMDR (Eye Movement Desensitization and Reprocessing) is een van de meest effectieve therapievormen bij alle soorten trauma.

De meest bekende aandoening is de PTSS (Post Traumatische Stress Stoornis) die je kunt oplopen als je iets ernstig shockerends hebt mee gemaakt.

EMDR helpt om in sneltreinvaart hevig emotionerende ervaringen te verwerken en het stresssysteem tot rust te brengen.

EMDR kan ook worden ingezet bij gebeurtenissen van langer geleden, die al in je geheugen zijn ondergesneeuwd  en minder duidelijk zijn terug te voeren tot één specifiek moment. Zich herhalende nare ervaringen zoals bijvoorbeeld (ernstige) vormen van verwaarlozing of geweld, vertrouwensbreuken met belangrijke personen, (langdurig) gepest worden en seksueel misbruik.

In veel van deze gevallen, als er sprake is van complexe PTSS, maakt EMDR deel uit van een breder traject, waarin ook andere effecten en symptomen worden behandeld.

Ook bij veel vormen van angst zoals faalangst, verlatingsangst of sociale angst kan EMDR een aanzienlijke verlichting opleveren. 

Bij EMDR werk je ook aan een positieve kijk op jezelf. Zelfvertrouwen neemt toe en je krijgt de beheersing over je emoties terug.